Thaise rode linzensoep en een soort van Waldorf salade

Thaise rode linzensoep met geurige chiliolie (Plenty More, Yotam Ottolenghi)

4 pers.

120 g sugarsnaps
3 eetl. zonnebloemolie
1 middelgrote ui, in dunne ringen (160 g)
1 1/2 eetl. vegetarische rode currypasta (deze heb ik eruit gelaten)
2 stengels citroengras, licht gekneusd met een deegroller
4 verse citroenblaadjes
250 g rode linzen
250 ml kokosmelk
1 1/2 eetl. limoensap
1 1/2 eetl. sojasaus
15 g korianderblad, grof gesneden
zout

Chiliolie

180 ml zonnebloemolie
1 banaansjalot, grof gesneden
1 teen knoflook, grof gehakt
1 theel. geschilde en grofgehakte verse gemberwortel
1/2 rode chilipeper, grofgehakt
1/2 anijsster
2 theel. kerriepoeder
1 theel. tomatenpuree
geraspte schil van 1/2 citroen

Maak eerst de chiliolie. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een kleine pan. Voeg Sjalot, knoflook, gember, chilipeper, steranijs en kerriepoeder toe en smoor alles 5 minuten op laag vuur; roer af en toe tot de ui glazig is. Bak de tomatenpuree 2 minuten mee. Roer de overgebleven olie erdoor en de citroenrasp en laat de saus 30 minuten op heel laag vuur pruttelen. Laat de olie afkoelen en giet hem door een met kaasdoek beklede zeef.

Breng voor de soep een pan met water aan de kook en voeg de sugarsnaps toe. Laat ze 90 seconden koken, giet ze af spoel ze onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Snijd de sugarsnaps als ze koud zijn in lange, schuine, 2 mm dikke reepjes.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en doe de ui erin. Smoor de ui op laag vuur 10-15 minuten in de gesloten pan; roer een keer of twee tot de ui boterzacht en zoet is. Roer de rode currypasta erdoor en bak 1 minuut. Voeg de stengels citroengras, citroenblaadjes, rode linzen en 700 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en laat op heel laag vuur 15 minuten zachtjes koken tot de linzen botergaar zijn.

Neem de soep van het vuur en verwijder het citroengras en de citroenblaadjes. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer glad. Roer er de kokosmelk, limoensap, sojasaus en 1/2 theelepel zout door. Zet de pan op halfhoog vuur en schep hem als hij vrijwel kookt in de verwarmde borden. Bestrooi hem met de sugarsnaps en de koriander en sprenkel 1/2 theelepel chiliolie over elke portie.

# Noot. Bij mij was de soep niet genoeg op smaak, en wat té pittig. Ik hem een eetlepel extra limoensap toegevoegd en twee eetlepels ahornsiroop om de smaken wat meer naar voren te laten brengen. Hierna was de soep beter in evenwicht en zeer lekker!

Een soort Waldorf (Plenty More, Yotam Ottolenghi)

6-8 personen

50 g gedopte cobnoten of hazelnoten
1/4 rode kool, fijngeschaafd (300 g)
6 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes (350 g)
2 granny smith appels, klokhuis verwijderd, in dunnen schijfjes (300 g)
1/2 middelgrote rode ui, in dunne ringen (60 g)
140 g zure room ( ik gebruik hier yoghurt)
50 g dille, fijngehakt
100 g gedroogde morellen of cranberry’s
zout en zwarte peper
Mayonaise
1 kleine sjalot, fijngesneden
1 eidooier
1 theel. dijonmosterd
1 theel. ahornsiroop
1 eetl. appelazijn
80 ml zonnebloemolie
80 ml raapzaadolie

Verhit de oven op 180 graden

Strooi de cob- of hazelnoten in een ovenschaal en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze licht gekleurd en volmaakt droog en knapperig zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof.

Doe voor de mayonaise de gesneden sjalot met eidooier, mosterd, ahornsiroop, azijn en 1/2 theelepel zout in de kleine kom van foodprocessor. Mix alles glad en voeg terwijl de motor loopt geleidelijk beide soorten olie toe tot het een gladde, dikke mayonaise is. Zet hem opzij.

Doe de kool, bleekselderij, appels en ui in een grote mengkom. Voeg de zure room, dille, mayonaise, gedroogde morellen, 1/2 theelepel zout en wat zwarte peper toe. Hussel alles door elkaar. Verdeel de salade over de borden, bestrooi ze met noten en dien ze op.