Tomaten venkelsoep met volkoren couscous

3 kilo vleestomaten, harde stukje bij de steel verwijderd en in grove stukken gesneden
2 venkels, stengels en onderkant verwijderd, in grove stukken gesneden
3 stengels bleekselderij in plakjes
2 uien, in grove stukken gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Half bosje basilicum, steeltjes verwijderd blaadjes fijn gehakt
scheut olijfolie
peper
zout

Benodigdheden, Passez-vite

Passez-vite

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verdeel de ingrediënten over twee ovenschalen. Eén met de tomaten, de helft van de ui en de helft van de knoflook, de andere schaal met de overgebleven groenten. Zorg dat de groenten niet te veel op elkaar liggen. Sprenkel de olijfolie over de inhoud van de twee schalen, voeg peper en zout toe en hussel goed door elkaar zodat alle groenten bedekt zijn. Rooster de groenten ca. 40 minuten in de oven.

Als de tomaten lekker geuren en zacht zijn, haal ze dan uit de oven. En maal ze door een grove zeef in de passez-vite. Doe de gezeefde tomaten in een grote pan. Giet de overige groenten erbij en mix ze grof. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Strooi op het allerlaatst de verse basilicum over de soep en serveer. Dit is een heerlijke, verse en frisse soep! Een van mijn favorieten.

Volkoren couscous 6-8 personen

Volkoren couscous, 30 gram p.p verder bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2 ingelegde citroenen, in kleine stukjes gesneden
250 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
Flinke bos munt, blaadjes afgehaald en fijngehakt
100 gram hazelnoten, 10 min. geroosterd in de oven op 200 graden
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en gehakt in kleine stukjes
1 meiraapje, groen verwijdert en gehakt in kleine stukjes
100 gram feta, verkruimeld
flinke scheut (lekkere, extra vergine) olijfolie

Voeg alle ingrediënten -behalve een flinke hand fijngehakte munt en de feta- bij elkaar in een grote schaal. Hussel alles goed door elkaar. Strooi vervolgens de munt en de feta eroverheen en klaar ben je! Geniet ervan!