Linzensalade en tomatensoep met verse basilicum

Linzensalade en tomatensoep met verse basilicum

Ingrediënten voor 4 personen:

Salade:
300 gram groene linzen

150 gram kikkererwten, 1 nacht in water geweekt

2 puntpaprika’s, in kleine stukjes gesneden

2 avocado’s in kleine stukjes, als er geen rijpe avocado’s zijn dan kan je ook half gedroogde tomaatjes gebruiken, het is misschien niet de meest voor de hand liggende vervanger van avocado’s, een heel andere sensatie, maar die zijn het hele seizoen lekker en geven (op hun geheel eigen wijze) ook extra smaak aan de salade.

Gemengde nootjes fijngehakt

Zachte geitenkaas of feta in kleine stukjes

Lekkere extra vergine olijfolie

Sap van 1 citroen

1 lepel honing

1 lepel mosterd

Soep:
2 uien gesnipperd

2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes

1 kilo tomaten, zo rijp en zacht als je kan vinden

1 blikje (goede kwaliteit) tomaten in blokjes

1,5 liter groentebouillon

Het liefst verse kruiden, zoals 2 takjes tijm, rozemarijn en/of oregano, het mogen ook gedroogde kruiden zijn.

Verse basilicum

Salade:
Doe de linzen in een pan met ruim water en een flinke snuf zout, breng aan de kook en proef na 20 minuten of ze al gaar zijn. Kook op dezelfde manier de kikkererwten, proef deze na 40 minuten. Snijd ondertussen de paprika’s in kleine stukjes, hak de nootjes en snijd de geitenkaas. Doe de honing, mosterd en citroen bij elkaar in een jampotje met de dop erop en schud goed, voeg als laatste de olie toe en schud deze daarna nog een keer door de rest van de dressing. Roer bovenstaande ingrediënten door elkaar (behalve de geitenkaas), als alles lekker gemengd is met de dressing proef dan zorgvuldig en voeg zo nodig nog aan de salade toe wat die nodig heeft, bijvoorbeeld nog wat citroen, zout of peper. Als laatste snijd je de avocado, sprenkel hier een klein beetje citroensap over en strooi en samen met de geitenkaas over de salade.

Soep:
Fruit de ui samen met de bleekselderij een minuut of 5 op een laag vuurtje tot dat deze lekker glazig zijn. Doe na een minuut de helft van de kruiden in de pan en laat deze lekker mee geuren. Snijd ondertussen de tomaten. De soep wordt gepureerd dus je kan de tomaten snel snijden zonder erg op de grote van de stukjes te letten, haal wel de kroontjes eruit. Voeg als het uienmengsel klaar is de tomaten toe, zowel de verse als de tomaten uit blik, samen met een flinke snuf zout en de groentebouillon. Laat het geheel een half uurtje pruttelen. Draai daarna het vuur uit, pureer met de staafmixer en proef of de smaak goed is. Pluk als laatste de blaadjes van de basilicum, snijd deze fijn en strooi ze over de soep.