Quinoa salade met daslook pesto

300 gram quinoa
200 gram sperziebonen, steeltjes verwijderd en in stukjes van ca. 2 cm gesneden
100 gram borlottibonen (liefst gedroogd en bereid volgens de verpakking, let op! 1 nacht van te voren weken in koud water) gebruik anders een blikje borlottibonen/witte bonen van 400 gram

Daslookpesto

5 handen vol daslookblad
2 handen vol jonge spinazie, steeltjes verwijderd
Bos basilicum, steeltjes verwijderd en fijngehakt
175 gram pijnboompitten, geroosterd
2 uien, fijngesnipperd
300 gram Parmezaanse kaas
olijfolie
zout
peper

Begin met de daslookpesto. Pak een grote koekenpan die je voor het hele gerecht kan blijven gebruiken. Rooster eerst de pijnboompitten op middelhoog vuur. Blijf erbij staan en schud regelmatig met de pan om de pitjes te keren. Let na en paar minuten extra goed op dat ze niet aanbranden, als de pan eenmaal heet is gaat het ineens heel snel. Als de pitjes mooi lichtbruin zijn laat ze dan afkoelen in een apart bakje. Doe vervolgens een flinke scheut olijfolie in de pan en laat deze goed heet worden. Voeg eerst de daslook toe en roer terwijl deze slinkt. Als de daslook geslonken is voeg je de spinazie toe en blijf je roeren totdat deze ook geslonken is en donkergroen kleurt net als de daslook. Doe vervolgens de spinazie en daslook in een grote mengbak waar je de pesto uiteindelijk in maakt voeg zout en peper toe. Laat ook afkoelen.

Fruit de uit 10 minuten op laag vuur totdat deze mooi zacht is. Voeg toe aan de spinazie en daslook. Rasp de Parmezaanse kaas, en doe deze bij de groenten. En tot slot de basilicum, pijnboompitten en een flinke scheut (lekkere) olijfolie. Mix het geheel mooi glad met de staafmixer en je hebt een heerlijke pittige pesto. De pesto is nu vrij bitter maar die smaak valt straks weg in combinatie met de quinoa.

Doe nu de quinoa in een pannetjes en voeg het dubbele volume aan water toe. Dit kan op het zicht en komt niet heel precies. Breng het water aan de kook en kook ca. 10 minuten. Proef en kijk na een minuut of 7, als de quinoa bijna klaar is zie je dat de vorm veranderd.

Kook de sperziebonen een minuut of vijf. Proef af en toe, ze moeten gaar maar wel lekker knapperig zijn.

Doe vervolgens de quinoa, witte bonen en sperziebonen in een grote kom en hussel door elkaar. Begin met twee grote eetlepels daslookpesto toe te voegen en proef telkens of de smaak goed is. Het restant van de daslookpesto kan je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.