Rode bietensoep met limoenyoghurt (6 personen)
6 rode bieten, geschild en in stukken gesneden
Flinke scheut olijfolie
1 rode ui, geschild en gesnipperd
3 kardamonpeulen, geplet zaadjes verwijderd
2 theelepels wit mosterdzaad
1 ½ liter runderbouillon
200 gram yoghurt
2 limoenen, geraspt
Fruit de ui in de olijfolie in een grote, diepe pan. Voeg als de ui glazig is de zaadjes van de kardamon en het mosterdzaad toe. Als de kruiden lekker beginnen te geuren doe je de bieten erbij met de runderbouillon. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 40 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Rasp ondertussen de 2 limoenen en roer de schil door de yoghurt. Als de bieten goed gaar zijn scheid je met een zeef het vocht van de bieten, vang het vocht op en bewaar het. Doe de bieten terug in de pan en mix deze goed fijn met de staafmixer. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe tot het een fijne gladde soep geworden is. Serveer met een dot limoenyoghurt.
Speltcouscous (6 personen)
500 gram speltcouscous
2 blokjes groentebouillon
2 sjalotjes, geschild, gesnipperd en gefruit
15 gedroogde tomaatjes, fijngesneden
15 gedroogde abrikozen, fijngesneden
200 honderd gram blanke amandelen, geroosterd (10 minuten in de oven op 200 graden)
Bosje munt, blaadjes geplukt en fijngehakt
Flinke scheut olijfolie
1 rode paprika, zaden verwijderd en fijngesneden
1 meiraap, geschild en fijn gesneden
500 gram feta, gebrokkeld
Breng 900 ml water aan de kook voor de couscous. Haal als het water kookt de pan van het vuur en voeg 2 blokjes groentebouillon toe, roer tot de blokjes zijn opgelost. Doe vervolgens de couscous bij de bouillon en laat 5 minuten wellen met de deksel op de pan. Roer na 5 minuten goed los met een vork. Als de couscous het meeste water heeft opgenomen meng dan met je vork, de munt, sjalotjes, gedroogde tomaat, abrikozen en de olijfolie door de couscous. Laat afkoelen. Als de couscous koud is roer je voorzichtig de overige groenten er doorheen. De amandelen en de feta strooi je op het laatste eroverheen. Eet smakelijk!