(10 personen)
1 rode ui, gesnipperd
3 stengels bleekselderij, in stukjes
Oregano, half bosje, steeltjes aan de onderkant verwijderd, de rest fijngesneden (blaadjes en takjes)
3 kardamonpeulen, met de vijzel gestampt zaadjes gebruiken
1 eetlepel mosterdzaad
5 broccoli stronken, in grove stukken gesneden
250 gram diepvries doperwten
1 ½ liter rundvleesbouillon
Schil van 1 limoen
Fruit de ui samen met de bleekselderij tot deze zacht en glazig zijn. Doe dan de oregano in de pan, roer door de groenten en laat even op laag vuur staan. Voeg vervolgens de zaadjes van de kardamon en een eetlepel mosterdzaad toe. Laat deze een paar minuten mee bakken totdat de geuren vrijkomen.
Dan kan de broccoli in de pan. Giet bouillon toe totdat de broccoli onder water staat ( niet te veel want dan wordt de soep te waterig). Laat 40 minuten pruttelen. Voeg de laatste 5 minuten de doperwten toe. Als alle groente goed gaar zijn draai je het gas uit. Pureer het geheel fijn. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Strooi als laatste de limoenschil erover heen.