Versterkende kokosbouillon met een salade van geroosterde bloemkool, dadels en linzen

4 personen

2 blikken (van 400 gram) kokosmelk
1 groentebouillontablet, ik gebruik hier zelf getrokken groentebouillon
4 stengels citroengras
naar smaak: 4 citroenblaadjes
1 sjalot, gepeld, gehalveerd
1 rode chilipeper, grof gehakt
2 eetl. kokossuiker, heb ik niet toegevoegd
een bos koriander
4 flinke handenvol bladgroente, voorjaarskool, paksoi, cavolo nero)
2 handenvol (ca. 100 gram) paddenstoelen
2 eetlepels sojasaus
sap van 2 limoenen
Giet de kokosmelk in een grote pan en voeg een blik water met een bouillontablet of zelf getrokken bouillon toe. Plet het citroengras met een deegroller zodat de smaken sneller vrijkomen. Doe ze in een pan met eventueel het citroenblad, de sjalot, knoflook, chilipeper en suiker. Snijd de worteltjes van de koriander en voeg ze ook toe.

Druk alle smaakgevers onder de vloeistof en zet de pan op het vuur. Breng de inhoud rustig aan de kook, laat hem 15 minuten zachtjes pruttelen tot de bouillon geurig en vol van smaak is.

Neem de pan van het vuur. Zeef de bouillon in een kom en gooi alle smaakgevers weg (ze hebben hun taak verricht). Giet de bouillon weer in de pan. Voeg de voorbereide groenten en paddenstoelen toe en verwarm alles 2-3 minuten. Neem de pan van het vuur en roer sojasaus en limoensap door de soep.

Schep de soep in kommen en bestrooi met grof gesneden korianderblad.

Geroosterde bloemkool, dadels en linzen salade (The green kitchen)

4 personen

1 bloemkool, stronk eraf gesneden
4 eetlepels olijfolie
1/4 eetlepel komijnpoeder
1/4 eetlepel kaneel
1/4 eetlepel gemberpoeder
200 gram groene linzen
1 handvol rauwe amandelen
10 verse dadels, ontpit
1 kleine rode ui, ik laat deze weg, kwestie van smaak
100 gram salade bijvoorbeeld, rucola of spinazieblad

Romige tahin dressing

2 eetlepels tahin
1 eetlepel honing
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels water

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de roosjes van de bloemkool af en de stam in kleine stukjes. Verspreid op een bakplaat. Mix de olie en de specerijen door elkaar en verdeel over de bloemkool. Rooster in de oven voor ongeveer 20 minuten totdat de bloemkool mooi goudbruin is. Doe in de tussentijd de linzen met 500 ml water in een soeppan. Breng aan de kook. Als het water kookt draai het vuur dan laag en laat ongeveer 20 minuten pruttelen totdat ze zacht zijn. Giet het resterende water af en zet opzij om te af te koelen.

Haal de bloemkool uit de oven. Doe in een grote mengkom en laat afkoelen. Draai de oventemperatuur naar 175 graden en rooster de amandelen ongeveer 10 minuten. Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en vermeng met de linzen.Hak de dadels in dunne plakjes, haal de amandelen uit de oven en hak ze grof. Mix alles door elkaar en serveer.