Wortelsalade met basilicum en risotto van gort met rode biet en geitenkaas
Wortelsalade met basilicum (6-8 personen)
3 winterpenen, geschrapt en in fijne repen gesneden met een fijnschiller
2 eetlepels goede balsamico azijn
4 eetlepels olijfolie, extra vierge
1 theelepel mosterd
1 hand vol basilicumblaadjes, in fijne reepjes gesneden (niet gehakt)
Maak in een grote kom de dressing. Doe eerst de balsamico azijn en de mosterd in de schaal, roer deze door elkaar en voeg vervolgens de olijfolie toe. Klop de dressing op met een garde tot een lekkere, troebele dressing. Voeg de wortel en de basilicum toe en hussel met je handen goed door elkaar. Het lekkerst is om de salade minimaal 15 minuten te laten staan voordat deze wordt opgediend zodat de smaken er lekker in trekken.
Risotto van gort met rode biet en geitenkaas (6-8 personen)
500 gram gort, 1 nacht (minimaal 8 uur) geweekt
1 rode ui, gesnipperd
1 flinke scheut olijfolie om in te bakken
2 dl witte wijn
2 liter rundvlees bouillon
4 rode bieten, gekookt, geschild en geraspt
1 bolletje zachte geitenkaas
Vers gemalen peper
Fruit de uit in de olijfolie totdat deze zacht en glazig is. Meng vervolgens de gort en de ui doorelkaar. Voeg de wijn toe. Als de wijn is opgenomen voeg je telkens een flinke scheut bouillon toe. Blijf af en toe roeren zodat de gort niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Na ongeveer een half uur is de gort zacht en smaakvol. Voeg dan de geraspte biet toe en roer het geheel met de houten lepel doorelkaar heen. Serveer gebrokkelde geitenkaas en eventueel vers gemalen zwarte peper.