Zoete aardappelsalade met witte bonensoep met groene asperges en tahin topping
8 personen
4 grote zoete aardappels
1 el komijnzaad (toko, gestampt in een vijzel)
3 gedroogde pepertjes (vrij pittig! Gebruik minder of niets als je niet zo van pittig houdt)
4 bosuitjes, grof gesneden
400 gram trostomaten (liefst in verschillende kleuren) grof gesneden
klein bosje basilicum, blaadjes geplukt, grotere blaadjes gescheurd
Balsamico azijn van goede kwaliteit
extra vierge olijf olie
Handvol gemengde zaden
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de zoete aardappels in stukken van ong. 3 cm en schep er de olijfolie, een snuf zeezout, vers gemalen zwarte peper, het gestampte komijnzaad en de verkruimelde pepertjes door tot ze goed bedekt zijn. Schep op een bakplaat en rooster 20-25 min in de oven. Tot ze van binnen zacht en van buiten knapperig en goudbruin zijn. Laat een beetje afkoelen. Doe intussen de bosui en tomaat in een kom met de basilicumblaadjes. Voeg een flinke scheut balsamico azijn en 2X zoveel olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Stapel nu de zoete aardappelen op een grote schaal en verdeel de bosui en tomaat erover. Besprenkel met nog wat olijfolie, bestrooi met de geroosterde zaden en geniet!
Witte bonensoep met asperges en tahindip
10 personen
900 gram gedroogde witte bonen, 1 nacht geweekt
3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijn
1 eetlepel wit mosterdzaad
3 1/2 liter runderbouillon
400 gram dunne groene asperges, achterkantjes afgesneden en in stukjes van ca. 2 cm
Olijfolie
2 eetlepels tahin
sap van 3 sinaasappels
Doe een flinke scheut olijfolie in een pan. Fruit daarin de ui, knoflook en selderij. Voeg als de ui zacht en glazig is de specerijen toe. Laat deze een een paar minuten meebakken totdat ze heerlijk beginnen te geuren. Voeg vervolgens de witte bonen toe. Voeg de runderbouillon toe, net zoveel tot de bonen ruim onder het water staan. Breng het geheel aan de kook en laat het anderhalf uur rustig pruttelen.
Blancheer ondertussen de asperges 2 minuten in kokend water, spoel ze af in koud water en zet ze apart.
Roer de tahin en sinaasappelsap door elkaar.
Als de bonen gaar zijn pureer je de soep totdat deze mooi glad is. Schep in ruime soepkommen en leg de asperges erbovenop. Schenk ten slotte een scheut tahin dressing en eet smakelijk!